Le dosi sono approssimative perchè sono andata ad occhio, quindi regolativi come preferite.
In my city, Brescia, one of the traditional recipes are Casoncelli with Bresciana filling, a pasta stuffed with a simple filling based on stale bread, butter and spices that I "veganized" and flavored with the addition of wild herbs collected directly in the lawn behind my house.
The doses are approximate because I went by eye, then regulating them as you prefer.
Ingredienti per il ripieno:
- una manciata di erbe spontanee
- 150gr di pangrattato
- 2 cucchiai di margarina vegetale
- prezzemolo tritato
- due spicchi d'aglio
- sale & pepe
- brodo vegetale
Ingredienti per la pasta:
- 300gr di farina 00
- un pizzico di curcuma (facoltativo)
- un cucchiaio di olio EVO
- sale
- acqua q.b. (circa 150gr)
Procedimento:
Per prima cosa prepariamo il ripieno.
Mondate le erbette e fatele sbianchire per un paio di minuti, strizzatele bene e tritatele grossolanamente con un coltello, ora saltatele in padella con un filo d'olio e sale. Mette da parte.
In una ciotola versate il pan grattato, il prezzemolo, le erbe, il sale e pepe. In una padella fate cuocere la margarina con l'aglio tritato, una volta dorata versatela nella ciotola. Nella stessa padella fate scaldare il brodo vegetale e aggiungetelo man mano al pane finché non avrà una consistenza compatta e non umida. Il ripieno deve essere ben saporito, si deve sentire sia l'aglio che il prezzemolo.
Prepariamo la pasta:
versate la farina in una ciotola, aggiungete il sale, la curcuma, l'olio e l'acqua man mano e impastate con le mani fino ad ottenere un panetto liscio, compatto e non appiccicoso.
A questo punto avvolgetelo nella pellicola e fatelo riposare per circa 30 minuti.
Dopodiché stendete l'impasto su un piano infarinato fino ad ottenere uno spessore di circa 2mm, io ho utilizzato un coppapasta rotondo per tagliare i dischi e posizionate una piccola pallina di ripieno al centro del cerchio e chiudeteli a mezzaluna fissando il bordo con i rebbi di una forchetta.
Riponeteli su un vassoio ben infarinato per evitare che si attacchino.
Cuoceteli in abbondante acqua salata con l'aggiunta di un filo d'olio. Io consiglio di condirli con margarina e salvia.
Ingredients for the filling:
- a handful of wild herbs
- 150gr of breadcrumbs
- 2 tablespoons of vegetable margarine
- chopped parsley
- two cloves of garlic
- salt and pepper
- vegetable broth
Pasta ingredients:
- 300gr fi flour 00
- a pinch of turmeric (optional)
- a spoonful of EVO oil
- salt
- water to taste (about 150gr)
Method:
First we prepare the filling.
Clean the herbs and cook them for a couple of minutes in boiling water, squeeze them well and chop them roughly with a knife, now sauté them in a pan with a drizzle of oil and salt. Set aside.
Pour the breadcrumbs, parsley, herbs, salt and pepper into a bowl. In a pan cook the margarine with the minced garlic, once golden pour it in the bowl. In the same pan, heat the vegetable broth and add it gradually to the bread until it has a compact and not moist consistency. The filling must be very tasty, both garlic and parsley must be felt.
We prepare the pasta:
pour the flour into a bowl, add the salt, turmeric, oil and water gradually and knead with your hands until a smooth, compact and non-sticky dough is obtained.
At this point, wrap it in plastic wrap and let it rest for about 30 minutes.
Then roll out the dough on a floured surface to obtain a thickness of about 2mm, I used a round pastry cutter to cut the discs and place a small filling ball in the center of the circle and close them in a crescent shape fixing the edge with the prongs of a fork.
Place them on a well floured tray to prevent sticking.
Cook them in abundant salted water with the addition of a drizzle of oil. I recommend seasoning them with margarine and sage.
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